sábado, 30 de noviembre de 2013

Cmap Tool

Per acabar, la última eina que vam veure va ser Cmap Tool. Aquesta ens permet crear mapes conceptuals.

A diferència de la resta d'eines, el Cmap Tool ha de ser descarregat per poder fer-lo servir.
Per tal de descarregar-lo hem d'anar a la pàgina web oficial i només hem de baixar el programa al nostre ordinador. 

A classe de GTIC vam fer un Cmap Tool per practicar a partir d''un text titulat "El dinar de Nadal" que diu així:


Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.


Un cop vam haver llegit aquest text, ho vam haver de transformar en un mapa conceptual, i el meu resultat va ser aquest:





Mind Meister

Amb el Mind Meister podem fer mapes per tal de poder planificar-nos amb més facilitat. També hi poden treballar diverses persones en un mateix mapa i es guarda automàticament a un núvol de la pàgina.

Un exemple de Mind Meister és aquest:



El Padlet

El Padlet és altra de les eines amb les quals podem estructurar la nostra informació o les nostres idees. En aquests cas trobem un suro digital sobre el qual podem inserir informació, és a dir, text, i també fotografies. 

Aquesta eina podem dir que facilita el treball en grup, ja que existeix la possibilitat de penjar les propies idees i compartir-les amb la resta del grup i debatre sobre quina es la millor estructuració de la informació. També es pot fer de manera individual amb un suro privat.


Un exemple d'un Padlet és aquest:



El Wordle

El Wordle és una pàgina web gratuita on podem crear núvols de paraules, és a dir, un conjunt de paraules repartides per un espai concret.

Aquestes paraules clau que nosaltres escollim, les podem representar amb mides, colors i dissenys diferents. A més quantes més vegades apareixi una paraula, aquesta serà representada amb una mida més gran al núvol.

Un exemple de Wordle és aquest:



Glogster

Ahir a classe de GTIC vam conèixer diferents eines amb les quals es poden fer esquemes o presentacions i aixi organitzar les idees i captar l'atenció del públic.

Ara doncs, explicaré en les següents entrades al blog, cadascuna d'aquestes eines.

La primera eina que presentaré és el Glogster, una eina que ens permet crear posters multimèdia, que reben el nom de glog. Amb aquesta eina podem treballar amb imatges, texts, vídeos, música, etc... Aquests glogs a més els podem compartir amb tothom. Un exemple de glog es aquest del fons marí, on trobem diferents imatges d'animals marins i un vídeo.



Poema

A l'anterior classe de COED vam haver de recitar una poesia que haviem de aprendre de memoria. Habia de ser qualsevol poema, el que ens agradés més. Jo vaig escollir un de Miquel Martí i Pol titulat Sa Tuna que diu així:

Si pogués, aniria nedant fins a la boia. 
Veure la terra des d'allí deu ser 
com canviar de món.

Mai no ho he fet.

Conec a penes quatre pams de mi 
mal limitats per la malenconia. 
Vivint-los, visc, i potser ja en tinc prou.

La boia és un miratge. 

miércoles, 27 de noviembre de 2013

Com editar un article de Viquipèdia

Tal i com vaig explicar a l'entrada anterior, la Viquipèdia és una enciclopèdia online on tothom pot editar i millorar la informació. En aquesta entrada doncs, explicaré com podem editar un article de Viquipèdia.

Per començar cal entrar a la pàgina on hi és la informació que volem editar. Un cop trobada aquesta informació hem de clicar a on posa: "Modifica el codi" (a la part superior dreta de la pàgina).


Seguidament, apareix un cuadre de text on podem modificar o ampliar la informació tant com creiem necessari. 























Finalment, hem de clicar a la icona del llibre, que trobem a la barra d'eines de la part superior, i posar la referencia, és a dir, la font d'on hem extret aquella informació.








lunes, 25 de noviembre de 2013

Viquipèdia

A l'última classe de GTIC vam parlar sobre la Viquipèdia.
La Viquipèdia és una enciclopèdia online on podem cercar qualsevol tipus d'informació i que tothom pot editar i millorar, encara que cada dia persones internes a aquest servei van comprovant que tot estigui correcte.

Quan es modifica un article de Viquipèdia és important informar sempre d'on s'ha extret la informació. Per aquest motiu al final de la pàgina de Viquipèdia trobem un seguit de referències que ens informen sobre les fonts d'on ha sigut extreta la informació. A més també  podem veure com a la part inferior de la pàgina hi ha un apartat anomenat: ''Vegi també'' on trobem diferents sinònims de la paraula de la qual estem buscant informació, per tal de proporcionar-nos més dades i informació.




A més hi ha un apartat que rep el nom de "Discussió" en el qual es pot debatre quina de les diferents informacions sobre el mateix tema en qüestió és més correcta i adient.







Tothom pot crear una entrada a la viquipèdia, i tothom que vulgui la pot editar i pot ampliar la informació. Una vegada ja està modificat el que cadascú a posat, hi ha uns voluntaris que ho miren aviam si està bé o malament. Normalment si està bé ho verifica un bibliotecari. 
Per finalitzar, Viquièdia té 5 pilars fonamentals per tal de que hi hagi un respecte entre els usuaris i per controlar la informació que la gent modifica. Són les següents:






Nosaltres hem fet una modificació a la Viquipèdia. És la següent:



miércoles, 20 de noviembre de 2013

Twitter


El Twitter és una red social que avui en dia coneix pràcticament tothom.  Aquest permet els seus usuaris enviar i llegir missatges de text d'una longitud de 140 caràcters com a màxim, que reben el nom de "tweets"

A la setmana de reflexió vam haver de twittejar sobre la xerrada de les pissarres interactives i les tablets 

A continuació us deixo un vídeo de twitter en el qual podem veure les avantatges que aquest ens proporciona:



lunes, 18 de noviembre de 2013

Setmana de Reflexió

Durant aquesta setmana de reflexió vam fer activitats molt variades. La finalitat d'aquesta setmana era reflexionar sobre els diferents aspectes de l'educació, i per això les activitats estaven relacionades amb les diferents asignatures que estem cursant durant aquest semestre.

Conferència de Jaume Cela


El primer dia, dilluns 11 de novembre, Jaume Cela ens va fer una conferència als alumnes de 1er grau d'Educació Infantil. El títol de la conferència era "Quatre reptes a l'escola d'avui". Durant aquesta, va fer referències en diferents ocasions al llibre "Va de mestres", llibre del qual Cela és un dels autors.




















Travessa d'orentació

Aquest mateix dia, just després de la conferència de Jaume Cela, vam anar a fer una caminada per grups des del baixador de Vallvidrera fins a Sant Cugat. La ruta va ser de 12 km, i ens guiàvem amb l'ajuda d'un mapa.




Visita al MNAC

Dimarts a la tarda vam anar al MNAC, on vam fer una visita guiada normalment dirigida a nens de 3 anys, l'objectiu de la qual era poder veure com hauríem d'actuar en aquest àmbit com a futurs educadors infantils.

















Apadriment


Dimecres dia 13 i dijous 14, vam anar cadascún a fer practiques a una escola diferent acompanyts per un padrí o padrina de 3er. Jo vaig anar a l'escola bressol Soleia a Terrassa i vaig estar amb nens de 2 a 3 anys. La veritat es que vaig disfrutar molt d'aquests dos dies i em va semblar una activitat molt interessant de la qual vaig aprendre molt de l'educació d'una manera molt propera.




Concert pels més petits, Com sona?

Divendres dia 15 van venir a fer-nos un concert una companyia encarregada de realitzar espectacles pels més petits. Va ser una activitat curta però molt divertida. Vam ballar y cantar tots junts cançons infantils que em van fer tornar a tenir 5 anys per uns moments.

















Conferència sobre les PDI


En aquesta conferència es van tractar les pissarres digitals a les aules com a estri molt important per a recolzar metodologies que es treballen a les aules com poden ser els racons i altres mètodes d'introducció de competències bàsiques.


A més ens va explicar les diferencies que havien entre les pissarres digitals  les pissarres digitals interactives (PDI) i les tradicionales, així com la possibilitat que té l'element tàctil per interactuar a l'aula amb els infants i que ells també interactuïn.


sábado, 16 de noviembre de 2013

Prezi



Prezi es una aplicació multimèdia online per a la creació de presentacions. Aquest programa és semblant a Microsoft PowerPoint, però es diferencia d'aquest ja que en el Prezi no treballem amb una seqüencia de diapositives, sinó que treballem amb un únic espai, en el qual podem organitzar la informació amb llibertat. 


D'aquesta manera el conferenciant o qui consulta una presentació pugui accedir a qualsevol contingut només amb clicar. 



A la taula següent es mostren els beneficis i les avantatges del Prezi com a programa de presentacions:


















A continuació us deixo un vídeo que explica com s'utilitza el Prezi:


A continuació deixo un prezi que he fet sobre els animals tal i com ens van demanar a classe. 



jueves, 7 de noviembre de 2013

Les Wikis

L'altre dia a la classe de GTIC vam estar parlant de què són les wikis, per a que serveixen i com funcionen.
Un wiki és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.
Els projectes wiki tenen normalment historials amb totes les modificacions que s'han fet dels seus continguts. D'aquesta manera se'n poden veure totes les versions i recuperar informació eliminada o desfer edicions vandàliques, ja que els canvis s'apliquen normalment a l'instant, sense que cap mena d'usuari de confiança o administrador els haja de revisar i confirmar abans. Tanmateix, si el vandalisme és excessiu, es poden protegir les pàgines wiki per tal d'impedir que ningú o només una part d'usuaris les puga editar.

Aquesta informació l'he extreta de la pagina de Viquipèdia

El Jordi Simón ens va facilitar la comprensió de les Wikis i el seu funcionament amb el vídeo que us deixo a continuació:


lunes, 4 de noviembre de 2013

Google Sites

A l'anterior classe de GTIC vam parlar d'una aplicació on-line anomenada Google Sites. Aquesta serveix per crear pàgines web, editar-les i compartir-les amb altres persones, de manera que pot haber-hi més d'un editor.

El vídeo de Youtube que us adjunto a continuació fa una petita introducció sobre Google Sites: què és, per a que serveix i com funciona.


viernes, 1 de noviembre de 2013

Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents.

El passat dilluns 21 d'octubre vam acabar i comentar el llibre de GTIC ( Usos educatius dels blogs), escrit per Francesc Balagué i Felipe Zayas.

Considero personalment que és un llibre molt útil, perquè ens explica tot sobre els blocs: com fer-los, com utilitzar-los, quin tipus de plataformes hi ha, quin tipus d'ús els hi podem donar,etc.

Al principi el llibre parla sobre la història d'internet i l'aparició de la web social. Més endevant parla sobre la introducció dels blocs al món de l'educació, el qual fa referència a l'evolució d'aquest aspecte comparant el bloc amb el diari escolar de Freinet. També fa referència a les diferents classes de blocs que ens podem trobar en el context de l'aula i ens presenta l'experiència d'alguns docents en aquest àmbit

Aquest llibre t'ensenya a crear un bloc des de cero i esmenta divereses pàgines dissenyades per a la construcció d'aquest.

A més, el llibre facilita una sèrie d'enllaços i recursos, apart d'altres eines per integrar al bloc i ens fa un petit parèntesis on es presenten les diferents preguntes que ens podem arribar a plantejar.